Guide: Sådan bruger du krympeflex

DU kan gøre mange ting med krympeflex – udover at være fortrinlig til isolering og beskyttelse mod slid, kemikalier og ekstreme vejrforhold, så kan det ligeledes bruges til bundling, farvekodning og belastningsaflastning.

step1

Første spørgsmål: hvad skal du bruge?
Det er selvfølgelig en selvfølge, at du skal bruge krympeflex, men udover det skal du også anskaffe en varmepistol eller en varmekrympeovn. Krympeflex krymper ved ekstreme temperaturer, og derfor er det vigtigt med værktøjer, der kan skabe disse varmeforholde.

Sikkerhed frem for alt

step2

Når du beskæftiger dig med et opvarmningsmiddel som en varmepistol, bør du altid sætte et par forholdsregler, da det er farlige værktøjer vi har med at gøre. En god idé kunne f.eks. være at anskaffe øjenbeskyttelse, åndedrætsværn, handsker samt binde dit hår op. På den måde undgår du farlige flammer, unødvendig indånding af farlige dampe mm.

Ydermere hvis du arbejder indendørs, så bør du afsikre dit område og sørge for, at der er god ventilation, og det gælder også selv, hvis du har en maske på. Husk at fjern alle brandfarlige elementer i lokalet.

Herunder kommer en komplet guide til hvordan du kan anvende krympeprodukter til dit projekt.
Guiden har inspiration i Cableorganizers fine billeder.

Step 1

step3

Når der påføres varme i dette krymperør, så krymper det, heraf også navnet krympeflex.
Det er vigtigt, at du vælger den rette størrelse af krympeslange til din arbejdsopgaver. To begreber, der er vigtige at huske her, er genindvundet diameter (diameteren efter krympning) og udvidet diameter (forkrympningsdiameteren). Sørg for at finde en sikker pasform ved, at bruge et rør med en genindvundet diameter, som er mindre end diameteren på det område, der skal isoleres. På den måde, når det krymper, får du en stram pasform. Samtidig skal rørets udvidede diameter være stor nok til nemt at passe over det område, der skal isoleres, samt eventuelle tilslutninger, der er fastgjort til det. Sund fornuft ville diktere, at hvis du ikke komfortabelt kan passe din bund eller kabler inden for et rør i første omgang, krymper det ikke meget godt.

Step 2

step4

Når du har fundet frem til de rette dimensioner, så vil næste trin være at skære krympeslangen til den længde, som du skal bruge. Husk at hav ca. 1/4 ” overskydende materiale til overlapning af tidligere isolering. Bemærk også at krympeflex produkterne ligeledes krymper i længderetningen, så regn derfor med at din krympeslange vil skrumpe med ca. 5-7 % i processen. Til beskæring kan du bruge en standard saks, men der findes også sakse til dette bestemte formål.

Step 3

step5

Nu hvor du har alle dine materialer klargjort, så det hele sættes sammen. Det du gør er: forbind to kabler, hvor du glider krympeslangen henover midten af hvor kablerne mødes.

Step 4

step6

Før du begynder krympeprocessen, så skal du dobbelt tjekke hvilke temperaturer, der er anbefalet at krympe det enkelte produkt under. Da ukontrolleret varme kan forårsage ujævn krympning, fysisk skade og isolationsfejl, anbefales det ikke at bruge åben ild.

Step 5

step7

Måden du krymper på er ved at begynde i den ene ende og dermed arbejde dig gradvist mod den anden ende. For at undgå luftbobler bør du dreje produktet, når du opvarmer det.

Herefter påfører du jævnligt varme henover længden og omkring rørets diameter indtil du har skabt et ensartet krymp, der svarer til formen på kablet. Fjern dernæst kilden til varmen og lad det færdige produkt køle langsomt. Pas på du ikke overopheder, da det kan påvirke slutresultatet.

Krympeflex forhandler

Som professionel el-isolatør, så kan jeg klart anbefale Cabicon som leverandør af krympeflex produkter. Deres udvalg af størrelser og funktioner er fænomenal. Uanset om jeg skal bruge en krympeslange, tape, kværmformsgods eller andet til el isolering, så kan jeg finde det hos dem.

Deres priser er også rimelig konkurrencedygtige modsat andre.